Nieuws SCOB


Nieuwe Stichting Centraal Ondernemersloket Bollenstreek voor hulp en informatie over het voorzetten of netjes beëindigen van je bedrijf.


Nieuws in landelijke media


De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wijziging in de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs). De wijziging geeft gemeenten de mogelijkheid om gegevens van burgers met betalingsachterstanden in een vroeg stadium uit te wisselen met woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars. 


Bedrijven die voor een grote reorganisatie staan en gebruikmaken van de verlengde NOW, moeten vanaf vandaag rekening houden met de aanvullende voorwaarden uit het nieuwe noodpakket.


De regeling Klein Krediet Corona (KKC), die extra liquiditeit voor het micro-, midden- en kleinbedrijf mogelijk maakt, is goedgekeurd door de Europese Commissie.


Noodpakket 2.0 
De ruimte in de overheidsfinanciën is „niet oneindig”, zo maakte het kabinet woensdag duidelijk. Bedrijven en werknemers zullen zich moeten „aanpassen” aan de nieuwe economische werkelijkheid, het kabinet komt ze te hulp met een tweede pakket steunmaatregelen.


Negenduizend mensen kunnen de huur niet betalen, en dat worden er alleen maar meer

Woningcorporaties Bewoners en ondernemers komen door de coronacrisis in financiële problemen en kunnen de huur van hun woning of winkel niet meer betalen. Corporaties proberen de huurders ‘op maat’ te helpen.


Huurders met betalingsproblemen kunnen straks gemakkelijker een tijdelijke korting op de huur krijgen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) dient hiervoor op korte termijn een wet in. Ze wil zo huurders helpen die door de coronacrisis in de problemen komen.


Hoe ontwikkelt de Nederlandse economie zich?
Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2020 met 1,7 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is de grootste krimp na het eerste kwartaal van 2009, toen het bbp met 3,6 procent daalde ten opzichte van een kwartaal eerder. De daling van het bbp in het eerste kwartaal is vooral toe te schrijven aan de lagere consumptie door huishoudens. 

 


Ondernemers worden door de coronacrisis hard geraakt. Zij zien hun inkomsten afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. De gemeente werkt daarom aan een nieuwe tijdelijke regeling waardoor ondernemers, die door de coronacrisis in de schulden belanden, gebruik kunnen maken van schuldhulpverlening. Zodra de regeling actief is, kunnen zelfstandig ondernemers bij de aanvraag voor een Bbz-uitkering aangemeld worden voor het schuldhulpverleningstraject.


Het is de vraag die op elk antwoord volgt: kan ik er niet beter mee stoppen? Sytske Oosterhof vroeg voor haar mensen NOW aan en móest door. 


Ondernemers, zzp’ers, flexkrachten, studenten: ze lopen allemaal een groot risico om in de schuldhulp te belanden door de coronacrisis. Speciale fondsen moeten de ergste problemen oplossen. 


Ook op woningbezitters die kampen met teruglopende inkomsten. Het gevolg is dat de vaste lasten nauwelijks kunnen worden betaald.


Het valt te voorzien dat door de coronacrisis het aantal mensen met financiële problemen zal groeien. Sommigen zitten nu al met schulden en komen er moeilijker uit, bijvoorbeeld omdat ze geen baan kunnen vinden om hun inkomen te vergroten.


Het kabinet biedt een Noodpakket voor banen en economie. Er is een tegemoetkoming inkomsten en salarissen voor werkgevers, tijdelijke ondersteuning voor zzp’ers en versoepeling van kredieten.


De economie staat er veel beroerder voor dan de meeste mensen beseffen. Ondernemers vrezen een golf van faillissementen. Ook het aantal banen loopt al terug.


Een piek in het aantal beslagleggingen en faillissementsaanvragen bij ondernemers in Noord-Nederland de komende weken.